wtorek, 13 maja 2014

BROWN BROWNIE

To jedno z moich ulubionych ciast. Przygotowanie jest niezmiernie łatwe i szybkie. Przepis kilka lat temu podała mi moja koleżanka gdy poszukiwałam fajnego pomysłu na nową słodkość. 

6 jaj 
100 g mąki
200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
200 g masła
300 g cukru

Zanim zacznę przygotowywać ciasto nad garnkiem z wodą, która się gotuje rozpuszczam w małej miseczce masło i czekoladą. Najlepiej jest ją pokruszyć. Mieszamy co jakiś czas. W czasie kiedy 2 składniki się rozpuszczają ubijam jaja dodając mąkę oraz cukier (wszystko w mikserze na niskich lub średnich obrotach). Gdy czekolada z masłem jest już gotowa odstawiam ją na chwilkę do wystudzenia. Jak to nastąpi wlewam ją do masy przygotowanej w mikserze i ponownie miksuję. Blachę 26x21 cm smaruję tłuszczem. Pieczenie trwa ok. 20 min w piecu rozgrzanym do 200 oC.
Ciasto jest gotowe do spożycia po ostudzeniu ! :)))) Dobra robota :)))


 









4 komentarze: